2013. április 29., hétfő

Lovasterápia

Hasznos dolognak tartom az állatokkal való terápiáztatást. Nagyon sokrétű fejlesztési eszköz és nem utolsó sorban a társas viselkedést és az elfogadást segíti. Találtam egy nagyon jó kis írást erről a terápiáról, nemsokára ha minden jól megy mi is kipróbáljuk és akkor személyes beszámoló is készül.


A lovasterápia során a ló mozgásának és jó természetének köszönhetően, a lóval való együttműködés által tudunk segítséget nyújtani. A lovasterápiát elsősorban a lovon ülés célja különbözteti meg a hagyományos lovaglás oktatástól, és e cél a lovasterápia különböző szakterületei alapján sokféle lehet.

A hippoterápia a neurofiziológiai gyógytorna egy speciális formája, mely a lépésben vezetett ló hátának ritmusos, háromdimenziós lengéseit használja fel, és segítségével lehetőség adódik a központi idegrendszeri eredetű bénulások és izomtónus eltérések, extrapyramidális mozgászavarok, koordinációs- és egyensúlyzavarok, valamint egyes mozgásszervi és izombetegségek kezelésére.

A gyógypedagógiai lovaglás és voltizsálás során tanulásban és értelmileg akadályozott, hiperaktív, autista, állami gondozásban élő, hátrányos helyzetű gyermekek ülnek lóra. A középpontban a fejlődés elősegítése áll, amelyhez a lovat kapják társul. A hátán ülve fejlődik a gyermekek egyensúly- és ritmusérzéke, mozgáskoordinációja, figyelme és kitartása. Megélik a saját kompetenciájukat és felelősségüket az állat iránt, továbbá fejlődik kapcsolatteremtő képességük és önállóságuk.

A lovas pszichoterápia célja pszichés (lelki eredetű) problémák kezelése a lóval való kapcsolat (lovaglás, ló gondozása, lóval való játék) által. A lovas pszichoterápia alkalmas a legtöbb pszichiátriai betegség (depresszió, szorongás, személyiség- és viselkedészavarok, stb.) és lelki probléma (magánéleti és kapcsolati krízisek, munkahelyi és teljesítménnyel kapcsolatos nehézségek) kezelésére, de emellett eredményes az önismeret fejlesztésében, az önbizalom növelésében, továbbá a hatékony konfliktuskezelés megtanulásában is.

A lovasterápia kedvező pszichológia és szociális hatásai a következők lehetnek:
 - szorongás csökkenése
 - önbizalom növekedése
 - önismeret fejlődése
 - relaxáció, harmónia megtalálása
 - akaraterő és kitartás fejlődése
 - érzelmek kontrollálásának megtanulása (önkontroll fejlődése)
 - önérvényesítés elsajátítása
 - problémákkal, stresszel való megküzdés hatékonyságának növelése
 - figyelem és összpontosítási képesség (koncentráció) javulása
 - empátia és felelősségvállalás megtanulása
 - együttműködési készség fejlődése.

/forrás: Bellandor Lovarda a Lovasterápiás Központ/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése