2013. június 19., szerda

TSMT

TSMT avagy tervezett szenzomotoros tréning.
Egy mozgásterápia, melynek neurofiziológiai háttere megegyezik más szenzomotoros terápiák hátterével. Az edzéselméleti ismeretek segítségével kialakított gyakorlatsorok tematikus fejlesztési lehetőséget nyújtanak több korosztály számára. A tréning ajánlott Ayres-terápia után vagy annak kiegészítésére.

Saját diagnosztikai protokollja szerint, egy kb. 45-50 perces Állapot- és Mozgásvizsgáló tesztet követően a szülők maguk is láthatják, hogy gyermekük aktuális fejlettségét a mozgáskoordináció, a kognitív folyamatok elsajátítása és az idegrendszer működésének érettségének terén. Ha a gyermek három területen 50% alatti teljesítményt mutat vagy 1-1,5 évnél nagyobb az elmaradása az öt fő vizsgálati területen, akkor javasolt a terápia, melynek során fejlődés várható az érzékelés és az észlelés, a lateralitás és dominancia valamint testvázlat, a figyelem, koncentráció, a szerialitás, ritmusérzék, a kommuikáció és az anyanyelvi képességek terén.

A TSMT-terápia két nagy gyakorlatcsoportja biztosítja a célirányos fejlesztést.

A TSMT I. ötszáznyolc feladatából állítható össze a legmegfelelőbb feladatsor, mely home-training során a szülőknek is betanítva otthon végezhető. A mozgássor a fejlődés ütemét követve újabb és újabb gyakorlatokkal bővül illetve cserélődik.

A TSMT II. hatszáznyolcvan feladata egymásra épül és fokozatosan nehezedik, olyan gyermekeknek ajánlott, akár már 1-1,5 éves kortól, kiknek teljesítménye a diagnosztikus eljárás során 50-70% között van.
A TSMT II. csoportokban a gyerekek eredményesen 9-12 éves korig fejleszthetők. A csoportok kis létszámúak, foglalkozások kb. 50 percesek és nagyon sok eszközt igényelnek.

A terápiát okosító tornának is nevezik, hiszen ép intellektus mellett segít a részképességek fejlesztésében, így komoly segítséget jelent a tanulási problémákkal küzdő gyerekek számára, mert szocializációjukat is fejleszti. Számos fejlesztőhely található, melyek akár a lakóhelyhez közel is megtalálhatóak, de többségük alapítványi vagy más vállalkozási formában működik, ezért fizetni kell a foglalkozásokért, ezért érdemes először az alapítványokat megkeresni.

Következő posztomban bemutatom az eszközöket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése