2012. augusztus 3., péntek

Levo-Dopa

Mindenféle szakzsargon nélkül. A dopamin kell a szervezetnek. A kevés dopamin vezet például a  figyelemzavarhoz, Parkinson-kórhoz, a túl sok például a skizofréniához.
A szétszórtság a feledékenység a szervezési nehézség, figyelem nehezen tarthatósága, impulzivitás mind arra utal, hogy kevés a szervezetben a dopamin, mint előző írásomban említettem az agynak nagy szüksége van rá, hogy megfelelő képen működjön. Vagyis vagy nagyon jól csináljuk a dolgaink és folyamatos olyan motiválásban tartjuk a gyermeket, ahol folyamatos sikereket ér el és így újabb adag dopahoz jut a szervezet, minként "normálisan" fog működni vagy más megoldást keresünk. Hisz lássuk be, hogy nem tudjuk 0-24ben eredményesen motiválni a gyermeket, hisz nem született még meg az a csemete aki ne akarna néha mást mint a szülő. Egy bizonyos Levo-Dopa nevezetű anyaggal (élő dopamin) tudjuk segíteni az agy munkáját. Nem mellékes megemlíteni, hogy ez a Parkinson-kór gyógyszere is.Lássuk mi is az L-Dopa


Hatása:
Mivel a dopamin túl poláros molekula, nem jut át a vér-agy gáton. Ezért prodrugját („előhatóanyag”) a levodopát használják a klinikumban, ami már bejut a központi idegrendszerbe, és ott dekarboxileződéssel képződik belőle dopamin. Mivel a levodopa dekarboxileződése a periférián is végbemegy, ezért a levodopát perifériás eloszlású dekarboxilázgátlókkal kombinálják. Így jóval több hatóanyag képes eljutni a hatás helyéhez, ami azt eredményezi, hogy akár 75%-kal is lehet csökkenteni a levodopa adagját.



Mellékhatások:

A legtöbb mellékhatás csökkenthető dekarboxilázgátlóval való kombinálással. A legnagyobb probléma, hogy a levodopa terápiás hatásfoka idővel csökken. (szerk.megj.: folyamatosan lehet 75% csökkenteni a levodopa adagját így elkerülvén a mellékhatásokat és a folyamatos szedést.)
A legfontosabb mellékhatások:
gastrointestinális: étvágytalanság, hányinger, hányás
cardovascularis: arrhytmia, hypotónia
centrális mellékhatások: dyskinézia (akarattól független mozgások), szédülés, hallucináció, zavartság, aluszékonyság, hirtelen alvásroham
egyéb mellékhatások: glaucoma, homályos látás, nyál, vizelet barnás elszíneződése
Legfontosabb mellékhatások az „end-of-dose” akinézia és az on-off jelenség, ami a terápiás hatás fluktuációjára vezethető vissza, például arra, hogy lecsökken a levodopa vérszintje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése