2012. július 2., hétfő

Empathy

A legnagyobb megpróbáltatás a szülőket akkor éri, amikor már a sokadik "hisztis kölyök, meg kéne csak nevelni" kijelentés hangzik el. A baj akkor van, amikor már annyira kétségbeesett a szülői pár vagy valamelyik tagja, amikor kezdi/k elhinni, hogy ez tényleg, így van. Főleg, hogy az esetek többségében nem csak az ismerősök, hanem a rokonok is azt az oldalt fogják képviselni, akik azt vallják, hogy az ifjú szülő nevelési szokásaival van baj. És most mellékes, hogy védekező reakció vagy valós gondolat áll mögötte.
Sok esetben már nem tudnak mit tenni a szülők, amikor csak azt hallják, hogy mennyire rossz a gyerek és mennyire meg kéne nevelni. Amikor egy "hisztis" gyermek valamit tesz pl. az utcán és a szülő erélyesebben rászól, akkor ha rögtön nem is, de 2-3 alkalommal abbahagyja, de egy hiper gyermek nem fogja. Még a 10. rászólás, fegyelmezés, megalkuvás után sem. Nagyon szomorúan látom, hogy a mai emberekből sajnos kihalt az empátia. Kihalt. Ez tény. Rettentő hamar rámondjuk egy gyermekre, aki nem illendően viselkedik, hogy hisztis, pedig lehet csak valami problémája van, ami lehet hiperaktivitás, autizmus, idegrendszeri probléma vagy bármi más. Nem feltétlenül látszik egy gyermeken, hogy "beteg".
Miképp arról sem veszünk tudomást, ha valaki elesik az utcán, kortól és nemtől függetlenül, elintézzük egy "biztos részeg" vagy "hülye drogos" kifejezéssel. Holott lehet vérnyomásproblémája, lehet terhes kismama, cukorbeteg, vagy csak egy ember, akinek a mindennapi rohanásban még nem volt ideje reggelizni.
Szörnyű, hogy a mai világ hova fejlődött, sietünk, szaladunk. Nem győzünk megteremteni a saját jólétünket és mindezt úgy, hogy elfeledkezünk a körülöttünk élőkről, legyen az ember, állat, vagy tárgy. Nem csak nem látjuk meg a hétköznapok szépségét és elmegyünk az apró örömök mellett, de egyúttal mi magunk leszünk a saját ellenségünk. Mert hajtjuk magunkat, nem figyelünk senkire és semmire, de ha velünk vagy hozzánk tartozóval történik valami, akkor felháborodunk, hogy mégis hogyan lehetett ez. Nem sokból tart átkelni a zebrán és segíteni másnak, vagy egy elesettet felsegíteni, egy rosszul lévőnek pohár vizet kínálni, egy "hisztis" gyermekre rámosolyogni és segítséget ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése