2013. január 30., szerda

Dance therapy


Egy kis érdekesség... Az ADHD-soknak is sokat segít...

Halmozottan sérült, beszédképtelen fiatalokkal folytatott többéves terápiás műhelymunka eredményeként 2002-ben alakult meg a Tánceánia Együttes, amely azóta számos nagy visszhangot kiváltó nyilvános kortárs táncszínházi előadást hozott létre.
Az együttes munkájában a sérültek mellett olyan ismert kortárs táncművészek és terápiás szakemberek vesznek részt, akiket érdekel a sérült embereket elszigetelő társadalmi korlátok lebontása és a velük való közvetlen emberi, művészi találkozás.

Ezek az előadások amellett, hogy mérföldkövek a résztvevők fizikai és szellemi kibontakozásában, egyúttal óriási jelentőségűek a sérültekről alkotott társadalmi kép, a sérülteket kirekesztő szociális kultúra átformálásában is.

Az együttesben folyó szakmai munka távolabbi célja:

kidolgozni a halmozottan, súlyosan fogyatékos, nem beszélő és nem mozgó emberek integrált művészeti és táncprogramját
megteremteni a módszerek oktatásának, továbbadásának kereteit
olyan programok lebonyolítása, amelyek finomítják a sérült emberekkel való kommunikációt és oldják az őket övező szociális feszültségeket
létrehozni egy olyan friss szellemű oktató és kutató központot, mely az együttesben folyó gyakorlati munka színtere; a rokon törekvésű művészetterápiás módszerek innovatív fóruma; és általában, a társadalommal folytatott kulturális és szociális párbeszéd, végső soron a sérültek társadalmi integrációjának új bázisa lehet

A jelenlegi magyar kortárs színház – és táncművészetben nincs a Tánceánia Együttes társulatán kívül olyan művészi csoport, amely a táncterápia és a kortárs táncművészet eszköztárát felhasználva szerepeltetne együtt neves kortárs táncművészeket és súlyosan fogyatékos embereket.

A Tánceánia Együttes az elmúlt öt évben több mint 50 előadást tartott országszerte, fogyatékosságügyi alkalmakon (rehabilitációs konferenciák, találkozók, speciális fesztiválok) ugyanúgy, mint az országos fesztiválokon, rendezvényeken (POSZT – Pécsi Országos Színházi Találkozó, Sziget Fesztivál ) és hagyományos színházakban (Trafó, MU Színház, Millenáris, IBS).
Az együttes munkájára a kortárs táncművészet és színházművészet is felfigyelt, számos kritika jelent meg magazinokban, folyóiratokban; több tv-felvétel is készült az előadásokról.

A csoport tagjai részt vettek Bozsik Yvette 2004-es Táncterápia, és a 2008-as Lélektánc című előadásában is.

/http://www.tanceania.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése